I 80’erne skulle der stå Kappa og Lacoste i nakken på børnenes tøj. Nu skal der stå GOTS og OE. Det handler nemlig ikke længere om de ydre, men om de indre værdier.

God samvittighed er en mangelvare hos mange forældre, der pisker sig selv over, at ungerne får for lidt søvn, for meget slik og slet, slet ikke nok nærvær. Men på et enkelt punkt er den attråede følelse relativt nem at få fat i. Ja, faktisk kan den købes for penge. Det handler om bæredygtigt børnetøj, som flere og flere forældre går op i at købe til deres børn. 

”Hvis man gerne vil købe bæredygtigt tøj til sit barn, skal man kigge på råmaterialet, hvad det er lavet af. Og det skal helst være økologisk bomuld eller andre naturlige, økologiske fibre eller genbrugsfibre. Når bomulden er blevet plukket, skal den sys og farves. I den proces er der en masse kemikalier og mennesker involveret, så man skal have en garanti for, at det foregår så bæredygtigt som muligt. Den garanti får man ved hjælp af certifikater,” fortæller Vigga Svensson, tidligere ejer af børnetøjmærket Katvig og det cirkulære børnetøjkoncept Vigga.

”GOTS står for Global Organic Textile Standard og er et af de mest strikse tekstilcertifikater i verden. Så når man køber et GOTS-certificeret produkt, kan man være sikker på, at alle processer er foregået så bæredygtigt som muligt. Der er for eksempel strenge krav omkring arbejdsmiljø, farvestoffer, hvilken olie, der bliver brugt i symaskinerne og så videre."

"Der er også certifikatet OE (Organic Exchange), som man kan få på varer, der  har minimum 90-95% økologiske fibre i sig,” forklarer Vigga og tilføjer, at de mange certifikater dog kan være lidt af en jungle at navigere rundt i som forbruger. Der findes nemlig over 40 forskellige for tekstilbranchen alene. Og hun er ikke lige begejstret for dem alle.

Undgå fælder

”Nogle af certifikaterne er smaddergode. Andre er direkte misvisende. For eksempel Oeko-tex, som faktisk er det certifikat, flest kender. Problemet er, at folk meget naturligt tror, at Oeko-tex er et økologisk certifikat. Men det er det overhovedet ikke. Det har intet med økologi at gøre. Oeko-tex garanterer, at slutproduktet er frit for skadelige stoffer, og det er jo fint, hvis man har børn med allergi. Men det fortæller intet om processen op til, at varen lander på butikshylden,” siger Vigga, som også mener, det store antal certifikater er et problem.

”Ø-mærket på fødevarer gør det nemt for forbrugeren at gennemskue, hvad der er økologisk, og hvad der ikke er. I Danmark vil man typisk støde på 5-10 forskellige tekstilcertifikater. Det forvirrer folk og gør det svært for os at kommunikere til forbrugeren, hvad det er, almindelige tekstiler rummer af dårlige historier. Det ideelle ville være et enkelt tekstilcertifikat i flere varianter, så man som kunde ved, hvad man får,” slutter Vigga.

Det kan du selv gøre

Stil krav til de varer, du køber. Kig på certifikater, fo eksempel Svanemærket på rengøringsmidler, hudpleje, legetøj og elektronik og Ø-mærket på madvarer. Hos Flügger finder du EU-blomst mærkede malinger. Når det gælder tekstiler som tøj og sengetøj, er GOTS-certifikatet et godt pejlemærke. Det sikrer, at hverken naturen, miljøet eller dem, der har syet tøjet, har lidt overlast. Selv arbejdernes økonomiske arbejdsforhold er sikret med GOTS, ligesom GOTS også er en garanti mod børnearbejde. 

LÆS OGSÅ: Sådan shopper du bæredygtigt uden at købe brugt

 

Fotos: 1) Shutterstock 2) Jumpstory.dk