Skibet
Børn i byen er taget på opdagelse i et unikt univers, som kalder på både forældre og børn i alle aldre. Vi er gået ombord på Nikolaj Kunsthals aktuelle udstilling SKIBET, der er skabt af Eske Kath og Nanna Øland Fabricius - også kendt som Oh Land. Her er intet forbudt.

Det første der møder os, når vi træder ind i Nikolaj Kunsthal, er en meget mystisk stemning. Foran os står et kæmpe containerskib. Lyset er neddæmpet, og musikken minder om en science fiction film. Da vi bevæger os længere ind i dette mærkværdige univers, opdager vi, at det ikke er nogen helt almindelig udstilling.

Oh LandSangerinden Nanna Øland Fabricius og hendes mand Eske Kath, som er billedkunstner, har skabt en udstilling, hvor man må røre ved alt. Nanna Øland Fabricius fortæller: ”Da jeg var barn og var på museum, måtte man aldrig røre ved noget. Her er intet forbudt! Du må røre ved alt, kravle på alt, og hænge i alt.” Nanna Øland danser selv rundt i udstillingen, mens hun snakker. Der er heller ingen regler for, hvad du skal få ud af udstillingen, ingen tanker eller bevægelser er forbudte her.

Et mystisk univers, hvor kun fantasien sætter grænser

Vi starter med at gå en tur rundt om det kæmpe containerskib, der er placeret midt i kirkebygningen. Her møder vi legende børn og glade forældre. En far leger med sin søn, og de ser begge meget fornøjede ud. Jeg spørger dem, om udstillingen både er sjov for børn og forældre. Her er svaret meget kort og præcist, ”ja, bestemt!”. De to leger videre, og man kan tydeligt se friheden i den legende drengs øjne. Det er et råt rum, hvor fantasien virkelig kan komme i spil. Der er små huler alle vegne, og noget der ligner størknet skum på gulvet.

LÆS OGSÅ: De 5 skulptursteder

I takt med, at vi bevæger os ind på containerskibet, opdager vi hurtigt, at det klart er for de lidt større børn. Trapperne er meget stejle, og der er langt ned, når man når toppen. Der er nemlig hele 3 etager, man kan boltre sig på. Herinde kommer der for alvor gang i tankerne hos de voksne, og legen for børnene. Udstillingen kan minde om en kæmpe legeplads, hvor forældrene kan slippe deres børn fri, men stadig skal have et øje på, at de ikke falder ned og slår sig.

Skibet

Vi snakker med August på fem år, der sammen med sin mor fortæller, at det i starten var en smule uhyggeligt, men kort efter udforsker August skibet nærmere og fortæller hvor sjovt det er. Augusts mor vil klart anbefale børneudstillingen, men er lidt nervøs for den stejle trappe, hvor hun hurtigt er parat til at hjælpe sin søn med at komme ned. Hun fortæller herudover, at det er fedt, at han kan få lov til at røre ved alting.
Forældrenes eneste rolle på denne udstilling er at være opsynsmænd, foruden selv at være nysgerrige på de mange spørgsmål, udstillingen stiller.

I lokalet ved siden af udstillingen, finder man en fantastisk workshop for børn og en fin lille café. Workshoppen er for alle aldre, og her kan alle være kreative på deres helt egen måde. I caféen er det muligt at købe kaffe, vand og juice.

Det praktiske:

Børneudstillingen SKIBET åbnede d. 23 august og kan besøges frem til d. 7. januar 2018.
Udstillingen har åbent tirsdag til fredag fra 12-18, og lørdag til søndag fra 11-17. Mandag er udstillingen lukket.
Der er et toilet i indgangen, som frit kan benyttes.

Entre priser:
Voksne: 70 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn fra 3-18 år: 30 kr.
Børn fra 0-3 år er gratis.

Fotos: Alberte Cornelius

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.