Hvor hører jeg egentlig hjemme? Det spørgsmål stiller en enorm (bamse)gorilla sig selv i forestillingen Gorillaen der var en gorilla på Det Lille Teater. Temaet er klassisk: Gorillaen tager på rejse for at finde hjem til sig selv.

Der er små børn i foyeren, som er skræmte ved tanken om både den mørke teatersal og gorillaen. En lille pige og hendes bedstemor får pengene tilbage allerede inden det starter. Pigen er for bange.

Og de ER store - de tre gorillaer på scenen. Og de ER bamser. Og skuespillerne, som fører dem er synlige. Det er nemt at sige, at der ikke er noget at være bange for, men følsomme børn kan blive meget små og forskrækkede.

Forestillingen handler om en gorilla på rejse mod sig selv. Gorillaen føler sig ikke hjemme i Zoologisk have og beslutter sig for at flytte i lejlighed i Hvidovre og få et arbejde. Derefter flytter den med sin nye familie i rækkehus med ligusterhæk og alt synes lykkeligt. Lige indtil gorillaen igen bliver rastløs og må rejse væk. Han er uden empati over for de ting, han møder på rejsen, og begejstres let over alt, hvad andre gør, tilsyneladende uden at have kontakt til sig selv.

Der kan tegnes visse paralleller til det moderne menneskes eksistentielle kriser og vores generelle søgen og længsel efter livet selv. Fortællingen om rejsen for at finde sig selv er klassisk, og de voksne, som følger børnene, vil nok genkende følelsen. Og måske også ungerne selv.

Selvom meget humor følger gorillaen på vej, er fremstillingen ind imellem lidt diffus. Gorillaens farlighed afmonteres heldigvis hurtigt, så børnene kan slappe af, men han er lidt skinger hele stykket igennem. Scenografien er enkel og humoristisk, og sceneskiftene er utroligt nænsomme og børnevenlige, fordi man ser alt, mens forandringerne sker på scenen. 

Gorillaen er morsom og får os til at grine, vi fornemmer Kim Fupz Aakesons energi og magi, som vi kender den fra hans bøger. En sjov og fantasifuld forestilling for hele familien om et vigtigt tema. 

Fire ud af fem stjerner: 
Spilleperiode: 17. september - 1. november 2015
Alder: 4 - 10 år (modige 4-årige)
GORILLAEN DER VAR EN GORILLA er Lilian Brøgger & Kim Fupz Aakesons fortælling
Instruktør er Rikke Wölck  
Varighed 50 min.
Spilletider: Tirs. - fre. kl.   10:00 & 11:30, Lørdage & søndage  kl. 13:30 &15:00
Køb billetter her: www.detlilleteater.dk

Fotos: Bjarne Stæhr