Efter en lang sommerferie med børn og mere tid sammen med partneren, kan konflikter godt bryde ud og stemningen i familien er måske mere anspændt end afslappet oven på ferien. Her giver familieterapeut Fie Hørby sine 2 vigtigste råd til, hvordan I får et bedre parforhold og 1 råd til hvordan I håndterer jeres konflikter, når børnene er tilskuere.

1. Forbliv nysgerrig: Din nysgerrighed (gen)skaber kontakt og nærvær
Paradoksalt nok, mister vi hurtigst nysgerrigheden på de mennesker, vi lever tættest med. Vi tror, at vi ved, hvad de mener og vil sige, og derfor lytter vi kun til dem med et halvt øre, eller vi deler ikke af os selv. Langsomt stopper samtalen mellem os eller skænderierne tager til, men de fører til ingenting og bliver derfor tomme. 

”Du forstår mig ikke …” eller ”Jeg forstår dig ikke …” er ofte her samtalen ender, men det er her, den skal begynde! Fejlagtigt kan vi tro, at den slags samtaler eller diskussioner skal ende med enighed, men det vil i mange tilfælde være umuligt, så det mål vil kun bringe skuffelse. Det vigtige i en samtale er, at begge føler sig lyttet til og respekteret. Derfra åbner mulighederne sig – og det eneste vi behøver at være enige om, er: ”– at det er i orden at være uenige”.

2. Vær tydelig: Din tydelighed fremkalder din partners
Det falder os ikke altid naturligt at være tydelige omkring, hvad vi vil og ikke vil. Heller ikke i relationen til vores partner. Derfor kan vi tit høre os selv kommunikere det stik modsatte af, hvad vi ønsker: Vi vælger at være tavse, når vi vil have kontakt, vi råber af den anden, når vi er kede af det og gerne vil holdes om. 

Hvad vil vi egentlig? Det at udtrykke sine behov kan føles egoistisk. Men at udtrykke sine behov er ikke det samme som at ville have sin vilje, og det er heller ikke det samme som at regne med, at det bliver tilfredsstillet. At udtrykke sine behov er et udspil, der lægger op til, at vores partner kan gøre det samme. Det er sådan, vi kan blive tydelige for hinanden, og tydelighed giver klarhed og tryghed.

3. Tag ansvar for stemningen - Så slipper børnene for det
Mange par har det svært ved at skulle skændes foran sine børn og undgår det eller får dårlig samvittighed, når det sker. Men det er vigtigt at kunne vise sine børn, hvordan man er i konflikt, og at man godt kan være uenige og uvenner, selvom man elsker hinanden. 

Hvis vi som forældre går og holder konflikterne indenbords, indtil børnene er lagt, så lægger de sig i stemningen i stedet, og sådan noget samler børnene op.  Det er derfor langt nemmere for alle, når luften bliver renset. Det handler derfor ikke om, hvorvidt vi må skændes, men hvordan vi gør det. Det afgørende er, hvad vi lukker ud af vores mund – hvad vi skændes om, og hvordan vi gør det.

Når børnene har overværet et skænderi mellem os, skal vi ikke tage det pæne smil på og sige: ”Det er ikke noget, skat.” Det gør børn utrygge. Så er det bedre at sige:  ”Far og jeg blev uvenner. Det er ikke din skyld (Pause). Vi er (snart) gode venner igen.” Børn tror ofte, at det er deres skyld, når forældrene skændes, og derfor kan det være forløsende for dem at vide, at det ikke er sådan, det forholder sig. 

Fie Hørby er cand.mag., familieterapeut MPF og forfatter.
H
un er leder af Family-lab.
www.family-lab.dk