Isøkser og pigsko. Ulden hue og vanter.  Kalenderen skriver august og foran ligger et is-eventyr på Nigardsbræen i Norge. 


En bred istunge glider ud af fjeldet og lander på søens bred. I sollyset skinner den enorme isklump i turkise nuancer, og revner og sprækker danner en skulpturpark i fjeldet. Fra morgenstunden ligger søen blikstille, mens lys, is og farve danner en slags is-til-himmel-katedral. Det er svært at tro sine egne øjne, men det er faktisk bare vores egen natur, som har skabt dette imponerende kunstværk.

LÆS OGSÅ: De 5 gratis oplevelser

Islandskabet gøres klar til dagens vandrere. Et par gletcher-guider gennemgår stierne og små isklumper fejes væk og farer ud til alle sider. Små og store vandrere gør sig klar. Pigsko hænges på isøksen og løftes på skulderen, så man ikke kommer til skade. En lille båd sejler fra parkeringspladsen over til foden af gletcheren. Der hvor smeltevand hvirvler ud under isen og strømmer mellem de blotlagte klipper.


LÆS OGSÅ: Fjord og fjeld - eventyr i Norge

Der er nogle hundrede meter og en hængebro op til selve isen, hvor pigskoene spændes rundt om støvlerne og hvor alle deltagere får seler og fastgøres til hinanden med tov i karabinhager. Isøkserne bruges på en gang til vandrestok og til at gribe fast i isen, hvis uheldet er ude. 

Så bevæger rækken af vandrere sig afsted. Alle har ansvar for hinanden, hvis en falder, hjælper de andre hende eller ham op. 


Tempoet er roligt, især de steder hvor isen er stejl eller passagen er snæver. Her kan fødderne let glide, hvis ikke isøksen har ordentligt fat i isen. 

Både erfarne og debutanter er velkomne på gletcheren. Der er ture fra en time til seks timer afhængig af eventyrlyst og udholdenhed.

Og familier med børn kan få en stor oplevelse på isen. Ungerne skal nok være fra omkring 7 år, for at have styrke og balance til at gennemføre. Til gengæld er vandringen en af de helt store oplevelser for familien at gøre sammen. 


Børn i Byen var inviteret til Norge af visitnorway.com

Se også : http://www.jostedal.com/hikes.htm

Se også: http://www.fjordnorway.com


LÆS OGSÅ: De 5 rytmikhold

Fakta:

Nigardsbræen er den nederste del af Jostedalsbræen og ligger 300 meter over havet. Jostedalsbræen er den største fastlandsis i Europa med et samlet areal på over 480 km². Det højeste punkt ligger 1.957 moh. og hedder Høgeste Breakulen. På det tykkeste sted er bræen ca. 600 meter tyk. Jostedalsbræen strækker sig over et stort plateau over 1600 meters højde. I løbet af et år kan der falde 12–15 meter sne, til og med om sommeren. Sneen bliver pakket i stadig tyndere lag og bliver omdannet til is på grund af trykket. Jostedalsbræen har en sammenhængende længde på cirka 60 km.

Kilde : Wikipeidia