Dalarna. Udskårne træheste og masser skiløb. Når benene bliver trætte på de stejle bakker, er det ud at udforske hundeslæde, bjørnepark og kanetur i sneen. Vi tog ungerne med.

Det lille skisportssted Orsa Grönklitt i Dalarna i Sverige er det oplagte sted at introducere familiens små ben til skiløbet. Bakkerne er bløde og overskuelige, træklifterne nemme af gribe og snart får ungerne styr over ski og stave på slalombakken. Men lige uden for venter skønne oplevelser. 

Orsa Bjørnepark
Lige rundt om hjørnet fra skianlægget i Orsa ligger bjørnparken. Den er nordeuropas største bjørnepark kendt i hele Sverige for de brune bjørne, de sibirske tigre, sneleopard og isbjørnene. En imponerende ramme at møde de vilde dyr i. Om vinteren er bjørnene i hi i et træhus, mens lossen og de andre er ude i deres enorme bure. Tag ungerne med, de bliver uden tvivl overraskede og begejstrede. En oplagt mulighed for at besøge de vilde dyr.
www.orsabjornpark.se


LÆS OGSÅ : Cafe Bopa på Østerbro

Hestekane til Gourmetrestaurant
Når natten falder på, og det gør den tidligt i det mørke nord, skal vi køre med hestekane. Ud gennem skoven, hvor grenene hænger tungt af sne og hvor hestens prusten er det eneste, vi hører udover mederne glatte lyd over sneen. Kanen er fuld af mennesker, tæt pakket ind i tæpper, uldhuer og store luffer. Hestens kraftige ben pløjer sig gennem mørkets snedriver mellem granerne, mens vi skutter os og lader lugten af hest ramme næsen og kinderne isne til. Efter en halvtimes tavs kanetur kommer vi ud i lyset, hvor en eventyrlig restaurant åbenbarer sig.

LÆS OGSÅ: VI tester Stokke Crusi barnevogn

Gourmetrestaurant Fryksås Hotell og gæstgiveri
Man tror knap sine egne smagsløg. Vi er i vildmarken, hvor den ellers tunge kost regerer. Men Fryksås Hotell serverer det lækreste gourmet til skigæsterne. 

Hundeslæde
Vi nærmer os hundene. Huski’erne, som glammer af glæde, for de ved, at er venter en løbetur forude. Børnene løber dem i møde og sætter sig ned ved træerne, hvor de er bundet. Stikker hænderne ned i den tykke pels, ser lige ind i lyse øjne og slipper hverken pels eller blik. 
Der bliver spændt fem hunde for slæden og vi er to voksne og tre børn, som klemmer os ned på rensdyrskindet. Føreren står bagest og bestemmer som en styrmand på sit skib.
Så snart hundene slippes, tier de helt stille og løber.


Børn i Byen var inviteret til Orsa Grönklitt af Visitsweden.


Fakta Orsa Grönklitt

antal pister 25

antal lifter 12

kun slæbelifter

2 sorte pister

Sværhedsgrad: let og medium, flest blå og røde pister.

Godt for små børn, begyndere og let øvede.

Se www.orsagronklitt.se