Børn i byen giver "Betty har en hemmelighed" 3 ud af 5 stjerner: ***

Sangerinden Alberte Winding har i snart en del år udsendt kvalitetsmusik – og bøger for børn. Historierne om pigen Betty og hendes hverdag på Christianshavn er et af de seneste projekter, Winding står bag. Nu med en femte bog i serien.

For både mor, far og børn

En af de helt store styrker ved Betty bøgerne er, at både børn og voksne gerne griber en Betty bog ved godnatlæsningen. Simpelthen fordi man også som voksen er godt underholdt. Det skyldes i høj grad, at bøgernes univers er let genkendeligt, uhøjtideligt og med en humoristisk undertone; Betty og far henter pizza til aftensmad hver fredag; Betty køres hjem i Nihola cyklen fra børnehaven; Betty leger med bondegårdsdyr i stuen osv.  Det er både troværdigt og helt nede på jorden. 

Geniale tegninger

Én ting er Windings flair for at fortælle fine historier, noget andet tegneren Rasmus Bregnhøis illustrationer, der virkelig er i en klasse for sig. Masser af skægge detaljer vi kan fordybe os i, og med et sprudlende overskud, der ikke lader Strid meget tilbage. Her har Betty bøgerne en enorm styrke. Hold øje med Bregnhøi, som illustrerer flere og flere bøger. Hans medvirken er altid et kvalitetstegn!

Lidt for abstrakt historie

Når det alligevel ikke bliver til mere end 3 stjerner i denne omgang, er det fordi den seneste Betty historie er for abstrakt: Betty har en hemmelig ’kæreste’ i børnehaven, og da hendes far får nys om det, sætter det gang i en små-filosofisk handling, hvor Bettys forældre, og underforstået også vi højtlæsende voksne, bliver mindet om, at vi skal huske at pleje kærligheden i en travl hverdag. Det er da sødt og sympatisk, men budskabet bliver afleveret på en lidt indforstået, ’voksen’ måde. Og balancen tipper derfor lige en tand for meget. Hvor de øvrige bøger i serien er gode til at ramme en tone for både børn og voksne, virker denne historie ret entydigt til at være på de voksnes præmisser frem for barnets.

Fakta: "Betty har en hemmelighed" af Alberte Winding og Rasmus Bregnhøi er udkommet i 2013 på Gyldendal. Vejledende udsalgspris: 99,95 kr.