Små ski, små ben, små bakker. Er ungerne små, eller er det bare første gang på ski, bør man tage højde for det, når skiferien vælges. Vi tester det svenske skiområde Orsa Grönklitt i Dalarna.

Vi er helt nede i tempo.
Babybakken er flad og tallerkenliften trækker os langsomt det første stykke op. På den brede bakke vrimler det med bitte små skiløbere i rød, blå, grøn. En lille blå dreng er i sele, mens hans mor holder tøjlerne bag ham. Selvom farten er meget meget lav. Her er super børnevenligt, også for helt små børn på tre-fire år.

Orsa Grönklitt ligger ca. 750 km fra Malmö. Området er åbner sine arme for børnefamilierne. Her er nemt at være. Mange af hytterne og lejlighederne har ski-in ski-out, hvilket vil sige, at støvlerne klikkes på skiene lige uden for døren, og man glider lige hen på pisten. Især de mindste ben er glade for det. Mens børnebakken erobres af de yngste, der får trænet pizza, som bremseteknikken kaldes i børnehøjde, tager de store søskende fra syv år på tur til øst- og nordsiden af det lille bjerg, for at få lidt højere fart under skiene. For at finde derover kan man tage Losvängen eller Harsporat, som er venlige bredde bakkede skovløjper, som giver mulighed for afstikkere ind mellem træerne eller lidt styrtløb. Øst- og nordsiden har fire parallelle brede røde pister, som indbyder til træning af benenes nye skikompetencer eller til at fyre den af i lidt af med fart på. Og de medfølgende forældre kan i ro og mag følge med.

Langt inde mellem træerne gemmer sig tre sorte pister, som nok er lidt svære, men til sammenligning med Alpernes sorte ruter, væsentligt mere overskuelige. Ikke desto mindre er glæden stor hos børnene, når de gennemfører en sort pist. Armene ryger til vejrs og grinet breder sig, når de kommer ud af skoven. Måske helt uden at falde.

Når sulten melder ind, kan skiene glide direkte hen til Topstugan, som føles lidt om en New Yorker-restaurant på toppen af bjerget. Den har åben både frokost og aften.

Børn i Byen var inviteret af www.visitsweden.com

Tip
Orsa Bjørnepark ligger lige ved siden af skianlægget i Orsa. En oplagt mulighed for at besøge los, isbjørn, tiger og andre vilde dyr. Den brune bjørn er i hi om vinteren, men kan ses ude om sommeren. www.orsabjornpark.se

Fakta Orsa Grönklitt
antal pister 25

antal lifter 12
kun slæbelifter
2 sorte pister
Sværhedsgrad: let og medium, flest blå og røde pister.

Godt for små børn, begyndere og let øvede.
Se www.orsagronklitt.se

 

Tjek også disse artikler:

Første gang på ski

Tre hurtige skiture med børn i Sverige

På ski med klassen