Børn i byen giver "Mosha" 5 ud af 5 stjerner: *****

 

Mosha er en glad lille elefantunge. Hun kan sprøjte med vand, vifte med ørene og sige trut med sin snabel. Mosha elsker at lege med sine elefantvenner i skoven. Men i skoven er der en farlig ting – en landmine. Hvis man træder på den, siger den BOOOOM! En dag kommer Mosha til at træde på landminen, det gør ondt og Mosha vil løbe væk. Men det ene ben vil ikke løbe og Mosha siger et vældigt TRUUUUUUUUT! Truttet når helt hen til elefanthospitalet, hvor doktor Salva hører det og skynder sig af sted i sin ambulance. Mosha kommer på elefanthospitalet, hvor doktor Salva gør alt for at hjælpe, men Mosha mister sit ene ben, og hun bliver dybt ulykkelig over det. Mosha vil hverken spise eller lege, men så finder den rare dyrlæge Salva på at lave et kunstigt ben til Mosha. Og så bliver Mosha glad igen! Nu vil Mosha gerne lege med sine venner igen, sprøjte med vand, vifte med ørene og sige trut med sin snabel.

Fortællingen om elefantungen Mosha er autentisk. Virkelighedens Mosha lever i dag i bedste velgående med verdens første elefant benprotese og har bl.a. givet inspiration til Elephant Parade, der blev afholdt i 2011.

Baggrunden for bogen er alvorlig. Bestanden af de asiatiske elefanter er nemlig faldet fra 225.000 til 25.000 indenfor de sidste 100 år – alene i Thailand findes der kun 1500 fritlevende elefanter i dag. Det skyldes at elefanten er gået fra at været et hædret arbejdsdyr til at være en plage for landmændene og besværlige i byerne. 

Mosha er en sød fortælling, der henvender sig til børn i alderen 3-8 år. Med til bogen følger en lydbog indtalt af Ellen Hillingsø og originaltegninger til at printe og farvelægge. Fortællingen er alvorlig og lidt voldsom, men bogen formidler så fint i tekst og fine billeder, hvilke ulykker der kan ske for vilde dyr. Derudover giver bogen anledning til at snakke om, hvordan vi kan passe bedre på de vilde dyr og naturen.

Når du køber bogen om Mosha er du med til at støtte den asiatiske elefant med 10 kroner. Pengene går bl.a. til at bygge elefanthospitaler og elefantreservater, hvor de truede dyr kan færdes frit og sikkert.

Fakta: Mosha er skrevet og tegnet af Dina Gellert og udkommet på forlaget Libris. Den anbefales til børn i alderen 3-8 år. Pris: 100 kr.