Alsace. Lige der hvor Frankrig glider over i Tyskland. Eller omvendt. Alsace er helt sin egen. Sprog, vin, madkultur er anderledes i resten af Frankrig. Vi standsede op på vej  mod syd og fandt et par overraskelser.

Små dukkehuse fra 1400-tallet står i rundkreds på torvet midt i Mulhouse. Brosten, gågader og små caféer – og gadeskilte på to sprog. Fransk og alsacisk. Der hvor Passage de la Demi-lune også hedder Halbmonddurgang. Hvis man er rigtig heldig kan man møde ældre mennesker på gaden tale dialekten. Det er hverken fransk eller tysk – og alligevel begge dele på en gang.

Mulhouse er utrolig hyggelig og Mulhouse har alt det, enhver anden fransk by har: modebutikker, stormagasiner, fortovscaféer. Franskmænd med flûtes under armen. Og så er det skønt at mærke den lidt varmere sol i kinderne og det lidt mere frie liv udenfor sammen med familien.

Pladsen, gaderne, trapperne foran den store kirke inviterer børneben til leg, hop og løb. Lad ungerne løbe omkring, mens der er voksentid på en café. Det er oplagt at bestille en Tarte Flambée, en Alsace-pizza, til den lille sult. 

Mulhouse er en hyggelig by at stoppe op i – især hvis I på jagt efter særlige oplevelser. Byen byder især på to af helt unikke museer til børnefamilierne og nogle lækre restauranter.

LÆS OGSÅ: Tag ungerne med i køkkenet

Automobilmuseet - Musée de l’automobile
En kæmpe samling af biler fra alle tider. Udstillingen er delt op i tre dele: en samling, som viser udviklingen af bilen fra 1878 og op til nu, en stor samling af Bugatti, og en samling racerbiler. Har man et hjerte, der banker for biler og måske i særlig grad Bugatti bliver man en smule svimmel af dette besøg. Samlingen har mere end  400 biler, heriblandt den kæmpestore og smukke Bugatti Royale. Men museet har kræset for den enkelte bil. Der er masser af plads til ungerne og opgaver til de lidt større børn. Bilerne er smukke og samlingen imponerende.   
Ungerne kan bevæge sig frit rundt i de brede arealer og i eget tempo falde i svime over de smukke biler. 
I løbet af året er der forskellige aktiviteter knyttet til Automobilmuseet, se kalenderen på hjemmesiden.
Adresse: 15, rue de l’Epée
Sporvognsstop: Musée de l’auto, linie 1 mod Châtaignier www.citedeautomobile.com

LÆS OGSÅ: Kvartertjek Strandvejen i Hellerup

Togmuseet – Musée du train
Et besøg på det store togmuseum er en helt særlig mulighed for sammen med ungerne at fordybe sig i togets historie. Kæmpestore haller med damplokomotiver og passagertog, fordelt på otte spor, viser udviklingen af toget fra 1844 op til i dag. Mange steder er de historier, som knytter sig til togene, levendegjort enten gennem film,lyd og damp.
Museet har et af Europas største og mest omfangsrige samlinger af tog. Og vi bevæger os fra den tidlige rejse, hvor børnene bliver sendt alene på landet om sommeren og moderen står på perronen og giver formaninger. Det er dukker og det er på fransk, ikke desto mindre fint formidlet. Herefter rejser vi frem i tiden, kigger ind i de mange passagervogne, mens dampen pustes ud under togene. Fine saloner og rå 3.klasses vogne. Børnene er henrykte og får deres store togdrøm opfyldt. De mest moderne højhastighedstog (TGV) er også med og man kan sågar sætte sig ind på togførerens plads og med en film foran sig, fornemme, hvor hurtigt toget faktisk kører. 

Der er magi i de store haller med tog fra alle tider. Både unger og andre togglade sjæle får sulten stillet – også i de tllstødende rum med modeljernbaner i fine landskaber, som vi husker det fra ventesalen på hovedbanegården for tredive år siden.
Klart et besøg værd. God café på museet.
Adresse: 2, rue Alfred Lehn
 Sporvognsstop: Musées, linje 3 mod Lutterbach Gare, eller tog mod Thann St. Jacques www.citedutrain.com

Hvor spiser man godt?
Zum Sauwadala
En sjov og folkelig Alsacisk restaurant, som ungerne vil elske. Det er en hule med rød og hvid-ternede duge. Fuld af pynt og mærkværdige småting. De serverer hele traditionel mad fra Alsace, og her er det især tarte flambée, som vækker appetitten hos de pizzaelskende børn. Den flamberede tærte er en af de mest almindelige specialiteter og den smager skønt. Masser af bacon og en mild smag af løg og yoghurt. 
Restauranten er meget autentisk.

Zum Sauwadala, 13, rue de l’Arsenal, Mulhouse

LÆS OGSÅ: De 5 solbeskinnede legepladser

Le Cellier
En traditionel restaurant i den mere enkle stil, i gåafstand fra centrum. Her er rig lejlighed til at smage de særlige specialiteter, som Alsace har at byde på. Snegle, osteretter, tarte flambée og de lidt tungere retter med kartofler, flæsk og surkål, som hører sig til i dette hjørne af Europa. Det er en oplevelse at give sig i kast med de lokale retter, også selvom de er lidt tunge.
Le Cellier, 4, rue des Trois Rois, MulhouseTransport rundt i byen
Lad bilen stå ved hotellet. Byen er lille og de fleste ting i gå afstand. Skal I lidt længere, så brug sporvognen (Tram) som virkelig fungerer godt og er nem at finde ud af.

Børn i Byen var inviteret til Mulhouse af Frankrigs Turistråd www.rendezvousenfrance.com
Vi fløj direkte fra København til Basel med easyJet www.easyjet.com
Basel ligger ca. i Schweiz, ca. 30 km fra Mulhouse.
Turistkontor i Alsace:  http://www.tourisme-alsace.com/en

 

Tjek også følgende artikler:

Familie-svip til Geneve

Berlin i børnehøjde

Malaga kalder