Hvis det er lavet rigtigt, kan grød være en sund, velsmagende og nærende spise for både børn og voksne. Når talen falder på grød, tænker de fleste af os dog lynhurtigt på den nok så velkendte og halvklistrede havregrød, vi ofte har serveret for ungerne ved morgenbordet. Men grød er meget mere end det.

 

Siden 2011 har caféen GRØD langet grød i alverdens afskygninger over disken i Jægersborggade. Målet har været at redefinere grødbegrebet og vise at grød netop ikke kun er havreklister, men også kan være italiensk risotto, asiatisk kyllinge-risgrød eller 4-kornsgrød med ingefærsirup, ristede hørfrø, frisk æble og rosiner. GRØD arbejder ivrigt på at sprede det gode grødbudskab og har bl.a. stået bag store grødworkshops i både Danmark og Norge.

Sidst i februar 2013 arrangerede GRØD Københavnsmesterskaberne i grød sammen med Københavns Madhus, der lagde hus til dysten. Københavns Madhus drives af Københavns Kommune med det formål at forbedre mad- og måltidskvaliteten i det offentlige.

Til den store dyst kæmpede 9 københavnske institutioner om den ærefulde titel som Københavns grødmester. Der var godt kog i gryderne, og en lang række spændende og utraditionelle ingredienser var i spil. Vinderen blev Inez Huænus fra Ørestad skole, med sin version af en grød til børn på perlebyg, quinoa, havre og rodfrugter. Er du blevet grødsulten, så bringer Børn i byen herunder den lækre vinderopskrift.

Har du mod på endnu mere grød, så tjek ind på Københavns Madhus og find alle opskrifterne fra de deltagende institutioner – heriblandt en perleruggrød med vanijesyltede butternutsquash og en risotto med ristede hasselnødder og tørrede dadler! Mums.

 

Grød af perlebyg, quinoa og havre med æblekompot, sesam, grøn top og brunet timiansmør

Opskrift af: Inez Hunæus fra Ørestad skole - 4 voksen portioner

Ingredienser:

Grød:

100g persillerod, fint revet eller hakket

100g fennikel, fint revet eller hakket

30g olivenolie

200g perlebyg fra Skærtoft Mølle, tørristet

80g almindelig quinoa, tørristet

60g havregryn

Ca. 1,3 liter grøntsagsfond

Ca. 40g smør

Citron

Salt

Garniture:

3 Dansk æble

3 tsk Sesam

1 håndfuld Hasselnødder

Hakket grønkål, ca. en stor håndfuld

Smør, 2 spsk. 

Timian

Fremgangsmåde:

Persillerod og fennikel sauteres i olivenolie. Tilsæt perlebyg og quinoa. Kog med grøntsagsfond, lidt ad gangen under omrøring som til risotto. Når perlebyg og quinoa er ved at være klar,  tilsættes havregryn. Det hele koges et par minutter mere og samles med smør. Smag til med citron og salt. Lav kompot af æbler. Sesamfrøene knuses let og ristes. Hasselnødder ristes og hakkes. Grønkålen hakkes fint. Brun smør med timian og dryp det over grøden og drys med fint hakket grønkål og nødder.

Fotos: Lasse Skjønning og Maria Sattrup.