Når familien for første gang har lyst til at mærke farten ned ad pisterne, bør man lige tjekke egen erfaring, energi og overblik. For der er masser af opgaver: ungerne skal hjælpes ned af de første bakker, der er skal laves madpakker og aftensmad, tørres tøj og bages vafler. Her kommer syv tips fra skistalden.

Rejs med andre
Det er klart en fordel at rejse på ski sammen med en eller flere andre familier. Gerne nogle som er vant til at stå på ski, og som derfor kan overdrage noget erfaring, når man står med sne til knæene.
Det er både hyggeligt og en kæmpe praktisk fordel at rejse sammen. Der er simpelthen flere hænder om opgaverne. Når lille Marie står forenden af babybakken og lille Anton pludselig skal tisse, så er det bare rigtig rart, at have en håndfuld voksne, som kan deles om det.
Det kan blive nødvendigt med en hjemmedag i løbet af ferien, og her kan de voksne så skiftes til at have tjansen som pandekagebager eller ludospiller. Små ski-ben kan blive trætte og få rigtig meget brug for en pause. Når ungerne holder pause, er det en lejlighed for nogle af de voksne til lige at tage en tur op på de lidt stejlere pister.
Hvis man rejser sammen og deler hytte, kan man jo skiftes til at lave aftensmad. Det føles næsten som at blive inviteret ud på sin ferie. Man kan både blive overrasket og læne sig tilbage.


Hvilket skiområde, skal vi vælge?
Det er en smagssag. Når I står med små børn, kan det dog anbefales at vælge Norge eller Sverige til ski-debutanterne. Der er generelt ikke så lang transporttid og mange af bakkerne er børnevenlige. Der findes også babybakker i alperne, men helt generelt er områderne større og sværere at overskue.  Skal børnene på skiskole, er der en god chance for at de forstår, hvad skilæreren siger. Man kan også finde dansk – eller skandinavisksprogede skilærere i Alperne, dog i mindre koncentration. Hvis I er helt nybegyndere på ski kan det måske være meget rart at vælge et sted, som i nogen grad føles hjemligt. Alene sproget i Norden kan gøre det nemmere.


Hvordan skal vi bo?
Ski in – ski out. Det betyder, at man kan køre ud og hjem på ski. Det er jo den allerstørste fordel, hvis hele familien kan klikke skiene på lige uden for hytten eller hotellet om morgenen, efter morgenmaden – og på samme måde suse lige hjem fra pisten, når trætheden melder sig eller skiliften lukker. Så snart man bor bare lidt længere væk og skal med enten bil eller bus for at komme til bakken, så er det bare mere omstændigt. Pludselig skal der aftales, hvornår I tager af sted, og der kan blive lidt stress på morgenen, og det er der jo ikke nogen grund til.

Langrend eller slalom

Når man skal vælge mellem langrend og slalom, så se først og fremmest på, hvad familiens skientusiaster allerede er optaget af. Er I selv mest til slalom, er det naturligvis det I skal. Og omvendt. Måske rejser I sammen med bedsteforældre, som elsker langrend, mens I selv helst vil stå slalom. Så vælg Norge eller Sverige, som har masser af faciliteter til begge terræner. Og er I selv usikre på, hvilken form I har lyst til, så er det også i Norden, der er de bedste muligheder for at prøve begge slags skiløb.
Slalom handler mere om fart og sving på bakken og har er måske lidt mere underholdning, mens langrend kræver større udholdenhed og tålmodighed, men til gengæld virker som en større naturoplevelse. Valg af skiform er et spørgsmål om temperament.


Skiskole
Børn skal på skiskole. Og det skal voksne nybegyndere naturligvis også. Men børn skal ikke lære at stå på ski af deres forældre. De har meget bedre af at få en lærer, som har styr over de pædagogiske sne-tricks, når de små skal lære at bremse og svinge. Børn har større tendens til at græde, når mor eller far er i nærheden, så for at give ungerne en succes-oplevelse på skiskolen er det en god idé at gøre afleveringen kort og gå langt væk. Ud af syne. Ja faktisk kan I forældre nyde en times fri på pisten og få prøvet nogle af de stejle bakker.
Alle skiområder tilbyder skiskole, oftest ned til 4 år. Der har børn som regel motorik og muskler så veludviklet, at de kan styre skiene. Og ja, de falder. Man skal falde uendelig mange gange, mens man lærer at stå på ski. Det gælder både børn og voksne.
Skiskoler findes fra 3 til fem dage ca. to timer om dagen. Der findes hold for nybegyndere til øvede og i alle aldersgrupper. Alternativt til skiskole kan man tage en privattime med skilærer. Det er meget udbytterigt, men mindre socialt.

Husk alle
Det er skønt at være på skiferie. Og også hårdt arbejde, især når børnene er små. Skab plads for alle, for det skal være sjovt. Naturligvis er skiløb i centrum. Men ferien skal også give plads til fødderne oppe og varm kakao. Hvis der findes et luksus-hotel i nærheden, har de måske en spa. Send mødrene af sted en eftermiddag, det er en god investering. De vil vende tilbage med fornyet energi. 
Husk at lade far tage en tur på aftenski, når der er mørkt og oplyst på pisten. Eller hvad han nu har brug for.
Ungerne skal have en frieftermiddag med plads til vafler og bygning af snemand. Respekter de smås grænser. Og husk at have lidt chokolade i lommen i løbet af dagen. Det kan sparer nogle tårer og spare energien.

Udstyr
Ski og skistøvler skal I leje. Der er ingen grund til at købe. Hjelme fås som regel gratis med i skicenteret. De mindste kan bruge deres flyverdragter til skiløb og de lidt større skal bruge nogle overtræksbukser. Det er rigtig godt med nogle gode skistrømper, så man kun har et enkelt par på i skistøvlen. Kan man vælge farve på skitøjet, er friske farver gode, fordi de er nemmere at se på pisten.
En tynd fleece-hue er også rigtig god under hjelmen. Ellers: frit slag.

Tjek også følgende artikler:

Skiskole for børn - hvordan og hvorfor?

Geilo fyrer op under familiehyggen på fjeldet

På ski med klassen