Det svenske vinterlandskab kan nydes gennem andet end skibriller. Tag familien med på hundeslædetur, og oplev naturen på en helt ny måde

Det sner tæt, men gennem de hvide fnug kan vi skimte hundene. Og vi kan høre dem. De gør og hyler højt, utålmodige efter at komme ud på dagens første tur. Omtrent lige så utålmodige er familiens yngste medlemmer på fem og otte, som længe har glædet sig til en tur med hundeslæde. Endelig er dagen kommet. Ved Hovfjället i svenske Värmland.
      Det er Erik fra Holland, som sammen med sin kone ejer hundene og firmaet Mooneye Sleddogs. Han kommer os i møde med fremstrakt hånd og pelshuen trukket godt ned om ørene. Smilende og vejrbidt. Det er tydeligt, at vintrene for hans vedkommende bliver tilbragt udendørs og ikke i stuen foran den varme pejs. Det er dog ikke kun om vinteren, der er noget at lave, fortæller han. Hundene skal holdes i form hele året. Så når der ikke er sne, trækker de en vogn med hjul på. Erik opdrætter også selv hunde, og hvalpene bliver trænet, fra de er helt små, ved at løbe ved siden af cyklen.

Fuld fart frem
Vinden bider i kinderne, og vi er godt tilfredse med at kunne tage plads mellem lammeskind og puder i slæden, mens Erik og hans hjælpere spænder hundene for. Det tager et stykke tid og er fascinerende at overvære. Alt er nøje tilrettelagt, og hundene har helt faste pladser i selerne. Og i hierarkiet. Selvom de yngre hanhunde forsøger at hævde sig, hver gang de får chancen.
      Slæden sætter i gang med et ryk, og så går det gennem sneen med overraskende høj fart. Hundene er fulde af energi her først på dagen, og deres glammen blander sig med ord, kun de og føreren forstår. De lystrer prompte. Drejer til højre, til venstre. Trækker ekstra til, når det går op ad bakke. Træerne suser forbi, og sneen pisker i ansigtet. I mit stille sind ærgrer jeg mig over, at jeg lod skibrillerne ligge i bilen. Men jeg glæder mig over, at vi greb chancen for at få en så unik vinteroplevelse.

 

Tre ting, I også kan lave på skiferien

Er ungerne ikke faldet for skilivets glæder, eller trænger I bare til en skifri dag? Her er tre bud på anderledes sneoplevelser, som hele familien kan være med til


1. Sneskovandring

Er I trætte af at stå på ski, så spænd sneskoene i stedet og gå en tur i den dybe sne. I kan blandt andet komme på sneskovandring i skoven omkring Abbas Stugby ved Hovfjället. Børn fra cirka fem år kan være med, og turen tilpasses deltagernes alder og energiniveau. Mens I går kan I udforske naturen på tæt hold og komme rundt på steder, der ikke er tilgængelige på ski. Måske er I heldige at finde spor fra elge og andre af skovens dyr.
Pris: Cirka 300 svenske kroner per person. Turen varer 2-4 timer inkluderer en let frokost.
Se abbasstugby.se

2. Isfiskeri
Hvad findes der mon under isen? I Abbas Stugby ved Hovfjället kan både børn og voksne prøve isfiskeri. Det store bor bliver fundet frem, når man skal trænge gennem en halv meter is. Og så er det ellers bare at vente og nyde de smukke omgivelser. Og krydse fingre for, at aftensmaden bider på krogen.
Pris: Cirka 400 svenske kroner per person. Turen er kombineret med sneskovandring og varer i alt 3-5 timer. Let frokost er inkluderet i prisen.
Se abbasstugby.se

3. Kælketur
Husk kælken, selvom I skal på skiferie. Ikke alle børn synes, det er sjovt at stå på ski seks timer om dagen i en hel uge. Og så er det rart at have et alternativ, hvor I stadig kan hygge jer sammen i det fri. Mange skisportssteder har en kælkebakke, der også er et hit hos mindre børn, som er for små til at stå på ski. Og så er det – modsat det meste andet på skituren – gratis.


Børn i byen var inviteret til Sverige af VisitSweden
Fotos: Mooneye.se og abbasstugby.se

 

Ses også følgende artikler:

Skiskole for børn - hvordan og hvorfor?

Første gang på ski

Skiferie uden ski