Bare seks-syv timer fra København ligger Sunne og Hovfjället, som begge byder på fantastiske skioplevelser for hele familien


Op og ned går det. Ud og ind. Den smalle vej snor sig gennem det hvidklædte svenske landskab. Forbi små røde træhuse, hvor for længst glemt julepynt blinker gennem vinduerne til rimfrosten i træerne udenfor. Vi spejder utålmodigt efter det mindste bakkedrag i landskabet. Især familiens yngste medlem på fem år er spændt, for det er allerførste gang han skal stå på ski. Storesøster på otte er allerede en erfaren skibums.
Og så ser vi dem pludselig. Sunnes skibakker, som på afstand mest af alt ligner sukkertoppe, hvor små zigzaggende myrer mæsker sig. Godt skjult fra hovedvejen og ukendt af de fleste danskere, lader det til. For vi møder ikke mange landsmænd. Der er heller ingen nævneværdig kø ved hejsene. Så på den time, ungernes skiskole varer, kan mor og far få fuldt udbytte af liftkortet og køre pisterne tynde.

Nemt at blive sammen

Sunnes skiområde er absolut overskueligt i størrelsen, og alle pister ligger på det samme bakkedrag. Det er en fordel, når ikke alle i familien er lige rutinerede. Pisterne ender nemlig samme sted, så man har god kontakt med hinanden dagen igennem, selvom ungerne øver sig på børnebakken, og far suser ned ad den sorte. Sunne Ski byder desuden på meget familievenlige faciliteter, heriblandt en varmestue, hvor man kan tø op og spise sin medbragte mad. Eller hvad med at grille pølser under åben himmel på en af de store griller, som frit kan benyttes? Hvis man har små børn med, er der indendørs pusleplads og en lille kælkebakke, hvor de mindste kan muntre sig. 
Efter en hel dag på ski kører vi trætte og rødkindede mod Sunne by, hvor vi har indlogeret os på Hotel Selma Lagerlöf. Forfatteren er født og opvokset i byen, og det afspejler sig tydeligt på det hyggelige hotel, som emmer af svensk nostalgi.

Fart på fjeldet

Efter dage med mere sne, mere skiskole og endnu mere kakao går turen mod næste destination i vores lille tour de ski: Hovfjället, som ligger en times kørsel nordpå. Den korte afstand mellem Sunne og Hovfjället gør, at man fint kan nå at udforske begge steder på en enkelt uges ferie. Køretiden fra Danmark er også overkommelig. Selvom man har børn med, der, som vores, ikke er tilhængere af mange timer på bagsædet.
Hovfjället er et af Sveriges sydligste fjelde, og skibakkerne ligger midt i et smukt naturreservat, hvor pisterne bugter sig mellem nåletræer tunge af sne. Skiområdet er noget større end i Sunne, så der er flere pister at vælge mellem. Både for os voksne og for børnene, som begge har fået smag for skiløb. Til gengæld er der hejse og nedfarter mange forskellige steder, så det er sværere at følges ad dagen igennem.
Da vi ankommer, ligger tågen tung som en dyne. Men allerede næste dag er himlen blå, og Hovfjället tager sig ud fra sin bedste side. Vi nyder alle solen, sneen og den fantastiske udsigt.

I skovens dybe stille ro

Mørket har sænket sig, og hejsene svinger stille i den lette vind, da vi kører mod vores hytte i Abbas Stugby. Gennem den hvide vinterskov, med duften af nyfældet træ og harpiks i næsen. Trætte på den helt rigtige måde. Som man kun bliver, når man har boltret sig udendørs en hel dag. Sammen. Efter mange timer med hvin og glade stemmer er det rart at kunne glemme alt om after ski og i stedet nyde skovens ro. Og de fuldstændig eventyrlige omgivelser, de røde træhytter ligger i.
Om aftenen inviterer stugbyens ejere på kaffe og kanelbullar på småblomstret porcelæn. De fortæller, at de fleste danske vintergæster kun kommer her for at overnatte på vej mod Sälen. Det er en skam, for området er bestemt et besøg værd, når hele familien skal på ski.

Børn i byen var inviteret til Sverige af VisitSweden.

Det finder du i Sunne
Pister: 9
Skiskole: fra fem år
Overnatning: Vandrehjem ved foden af bakkerne eller i Sunne by ni km væk. Her boede vi på Quality Hotel Selma Lagerlöf.
Afstand fra København: 550 km
Se også www.skisunne.se, www.selmahotel.se

Det finder du på Hovfjället
Pister: 15
Skiskole: fra fire år
Overnatning: Der er flere overnatningsmuligheder ved Hovfjället. Vi boede i hytte i Abbas Stugby 11 km derfra.
Afstand fra København: 600 km
Se også www.hovfjallet.se, www.abbasstugby.se

 

Fotos: Katrin Moström og Mette Stepnicka

Læs også følgende artikler:

Orsa Grönklitt - ski for de mindste

Skiferie uden ski

Skiskole for børn - hvordan og hvorfor?