Varmen på Kreta kommer ikke kun fra solens stråler. Den bobler ud af hjerterne hos kretenserne, når de omfavner familier og børn, som besøger øen i sommerens åndehul. Vi besøgte øen i Middelhavet og sansede ind i eventyrligheden sammen med børnene.  Vi tog på jeep safari.

Når I står på det kærlige Kreta,  så hold sanserne åbne for skønheden og oplevelserne på øen. Der er skønne strande, bryske bjerge, duftende krydderier og fine gamle landsbyer. Vil I undgå, at feriefælden skal klappe helt i, så I kun får set pool og buffet, så sæt ungerne på bagsædet og kør ud ad de små veje på tværs af øen. Vi er taget på udflugt for at se, hvad øen gemmer udenfor turistmagneterne. Kom med.

Jeep safari

Jeepen er døbt Hercules, og chaufføren er tidligere faldskærmssoldat. Kursen er stukket ud, tempoet er højt. Sanserne er skærpede, køresygen lagt tilbage i kufferten. Her på de smalle bagsæder bliver familien for alvor rystet sammen, når jeepen rasler hen over de hullede veje og svinger rundt i skrappe hårnålesving.
Planen er, at vi starter fra Rethymnon i nord, fletter os gennem hele landskabet og ender ved den smukke og hemmelige Preveli strand i syd ved frokosttid. Derefter rumler vi tilbage over bjergene igen ad en anden vej.


Knap er vi nået ud ad byen, før vi i et skarpt sving drejer af for at krydse et sommertørt flodleje, inden vi forsvinder ind i bjergenes favn under morbærtræer og eukalyptus. Sammen med jeepen klatrer vi gennem grusvejene op i tinderne og gør holdt. Over os svæver de store grippe. De ser sultne ud, så vi bevæger os sagte i den tørre vind, for ikke at ende som måltid på fuglenes bord. Børnene flygter ind i bilen, og vi skal nå stranden, så bilen ryger op i gear, dog kun ganske kort, for så lammes vores færd af hundredvis af får, som tilsyneladende er på vej i samme retning som os. Vild brægen og fårenumser mosler afsted foran os, og vi stopper igen. Den kvikke chauffør er hurtigt ude og fanger et lille lam, som ungerne får lov at ae på panden, indtil det bliver sat ned og panisk græder efter sin mor, som åbenlyst er forsvundet. Børnene på bagsædet får tårer i øjnene og må mange gange forsikres om, at lammet nok skal finde fåremor. Eller omvendt.

Vi passerer yndige landsbyer i bjergene, ungerne får is, vi får frappé og en lille spids raki, den skrappe brændevin, som dog med fordel kan fortyndes med honning. De sortklædte græske kvinder stryger de små lyshårede over håret, mens mændene i stilhed flytter brikkerne i backgammonspillet.

Jeepen rumler videre og bremser op i en pludselig støvsky. Den store kødædende drageblomst tårner sig op i siden af vejen. Chaufføren hiver ungerne helt hen til den, beder dem passe på med at stikke næsen for langt frem…Børnene ser med ærefrygt ned i den store røde tragt. Æder den børn? Nej – og der er heller ikke farlige dyr, vi skal være opmærksomme på. Det farligste på Kreta er vejene. Det er ikke noget vores chauffør lader sig mærke med, og vi ruller og gynger videre ud af off road-stien i retning af den hemmelige strand. 

Gedernes bjælder klinger mellem træerne på bjergskråningen, og børnene holder øje. Nu vil de have strand. Efter et par landsbyer mere, hvor mor og far får deres kulturelle sult stillet, svinger vi endelig ned på det lille stykke kystvej, og Middelhavet åbenbarer sig.

For enden af vejen og bag et klippeudspring ligger den smukke Preveli strand. Stranden er mødet mellem floden, der snor sig ned fra bjergene, gennem klipper og palmelunde og så det azurblå Middelhav, overfor Afrikas kyst.
Ungerne kaster støvet af sig og lader sig flyde med strømmen i den kølige flod, og siden ud i de milde bølger iført svømmevinger og snorkel.
De er lykkelige og forbliver i vandet i timer. Deres ro er lysende på denne hemmelige strand i det sydlige Kreta.
Vi rumler hele vejen tilbage gennem landskabet, når en lille græsk dans på en parkeringsplads på vejen gennem bjergene og trods træthed holder ungerne ikke op med at grine. Dagen har været fuld af liv og oplevelser. En genvej ind i Kreta.

Børn i Byen var inviteret til Kreta af Apollo Rejser

Børnenes alder
I sætter som forældre selv begrænsning for om de er store nok til at komme med. Børn i alle aldre er velkomne, og der kan skaffes barnesæder.

Turen i jeep
Turen kan bestilles gennem www.apollorejser.dk eller hos www.safariclub.gr. Turen tager en hel dag og der er masser af pauser til vand, indsamling af krydderier, besøg i et kloster, stop ved venetianske løvehoveder og til sidst den ærkegræske taverna ved strandens bred: Dionyssos, som både serverer græsk salat og tzatiki, en kold Mythos øl og cola. Så ved vi, at vi er i Grækenland.

Preveli strand

En isoleret strand på sydsiden af Kreta. Man kan snige sig i bil til stranden af de meget små veje og gå det sidste stykke over bjerget, den ligger ca. 45 km fra Rethymnon, og så kan man sejle hertil fra Plakias, det tager ca. 40 min.


Hotellet
Vi boede på Aquila Porto Rithymnon, et lækkert og traditionelt byhotel på strandpromenaden, lige overfor havet i Rethymnon by. Hotel har alle faciliteter, men er ikke indrettet med særlige børnepools og aktiviteter. Til gengæld emmer stedet af turisme på den traditionelle måde, hvor parasoller på stranden og vaffelis i caféen giver plads til familiens egne måder at holde ferie på. Stranden er meget børnevenlig. Der er to og tre-sengsværelser og mindre børneklub.

Tjek også følgende artikler:

Chalki - det er for børn

Familieferie med firehjulstræk

Kalymnos for kids