Der skal så åbenlyst andet og mere til at give vores børn en forståelse af sundhed, end at smække speltflakes på bordet og lave yoga i stuen. 

Måske har du hørt om begrebet "Generation Spelt"?  Jeg serverer rismælk i stedet for komælk, quiona flakes i stedet for de klassiske kellogs og gulerodsstænger istedet for chips. En gang i mellem får jeg nok, og stornyder festerne i min haveforening, hvor der bliver serveret røde pølser, kæmpe slikposer og sodavand til ungerne. Men ingen tvivl: Jeg tilhører Generation spelt. 

Uanset om du mener, at du hører til i spelt-lejren, så er der en stor sandsynlighed for at du som forældre anno 2012 er bevidst om at servere rimelig sund kost til dine børn. 

En undersøgelse foretaget for nyligt af Politikken viser, at 12 procent af syvårige børn af ufaglærte mødre eller mødre uden uddannelse er tykke, mens knap syv procent af højtuddannede mødres børn vejer for meget.

Hvad der undrer mig, er, at børn af spelt-forældre (som vi vist godt kan generalisere til at være de højtuddannede) til trods har syndere som pasta, lagsagne, hotdogs mv. som deres favoritter.

Jeg oplever hos mine egne børn - og andres - en uvilje mod at ville forstå sammenhængen mellem kost, motion og krop. Der går ikke mange dage imellem at de spørger efter is eller kage på en onsdag morgen, og hvis det stod til dem, ville de spille på deres ipads flere timer dagligt.

Der skal så åbenlyst andet og mere til at give vores børn en forståelse af sundhed, end at smække speltflakes på bordet og lave yoga i stuen. 

Et af svarene på hvorfor det ikke virker blot at prædike, er, at børn har brug for at erfare selv, for at de får en egentlig forståelse af hvordan det med kost, mad og krop spiller sammen. Undersøgelser foretaget af madskolerne.dk, der har lavet madskoler siden 2004, viser at børn bliver meget mere bevidste om sundhed, motion og ernæring efter at de har været på madskole i 1 uge.

Når mine børn bliver lidt større skal de på madskole (som er for de 8-12 årige), men for nu har jeg besluttet mig for at inddrage dem i madlavningen. Ikke for at prædike spelt, men for at give dem nogle oplevelser hvor de selv rører ved råvarerne, prøver at sammensætte, smage på og se alverdens forskelligartede måltider blive til. 

Børn i køkkenet tager tid – men tiden er godt givet ud. Det er tilfredsstillende for børn at gøre noget ”rigtigt”, at være til gavn og at glæde andre med at lave velsmagende mad. Børn i alle aldre skal have hjælp i begyndelsen, og køkkent roder væsentligt mere. Men når vi først er i gang, er vores stunder i køkkenet noget af det mest hyggelige og nærværende, vi har sammen. 

Ved at lære børnene om mad på en sjov, lærerig og aktiverende måde, prøver jeg at give dem værktøjer til at gøre en varieret mad til det sunde og naturlige for dem. 

Som en hjælp til at motivere børnene, har jeg anskaffet mig nogle meget skønne køkkenredskaber i klare farver, god kvalitet og sikre for små hænder. Redskabernes øjne, næse og mund virker som en magnet på børnene, der beder om lov til at "klippe noget med papegøjen" eller "skære en grøntsag med det orange dyr". Det er virkelig noget der virker!

En anden inspiration og hjælp kan findes i kogebøger for børn, som kan motivere og formidle madlavning i børnehøjde. Den sjoveste variant af kogebøger, vi har afprøvet, er den nye kogebog fra Angry Birds, der rummer en hulens masse opskrifter med æg - men jeg er imponeret over hvordan den kan få børnene til at kaste sig over madlavningen. 

For at få overskud til projekt børn-i-køkkenet, har jeg valgt at prioritere min tid i køkkenet, og få andre til at stå for indkøb og madplan. Hver søndag får vi mad leveret til døren med ikke bare ingredienser men også opskrifter på varierede, sunde måltider til alle ugens dage. 

En bonus-gevinst ved madleverancen er, at jeg er fri for at diskutere med børnene, hvad vi skal have at spise. For i køleskabet er der det, der er blevet leveret, og det er hvad vi spiser. Opskrifterne guider os på vej skridt for skridt, og det er en stor hjælp for mig, når jeg skal bevare overblikket over madlavningen samtidigt med at to små børn skal guides i at snitte, skrælle og røre i gryder uden at komme noget til.

Børnene hjælper til hver dag. Nogle gange dækker de bord. Andre gange er de med til at lave maden. Det lyder rosenrødt og det er det faktisk også - og det kan varmt anbefales. Når først børnene har oplevet hvor hyggeligt, det er at være med i køkkenet, og oplever at de lærer af det, så er det ikke længere en kamp at overtale dem, men en selvfølge og noget, de rigitg gerne vil. På sigt kan det være, at jeg har 2 små kokke i køkkenet, der en skønne dag vil prøve at overbevise mig om at jeg bør spise flere hørfrø!

 

Fakta: