Ølejr
Samsø, Skarø, Vejlø…Rundt omkring på de danske øer og enkelte halvøer, slås hver sommertelte op og rygsække pakkes ud. Ølejr. Hvad er det?
Ølejren er en primitiv ferie. Helt tæt på naturen. Der er plads til at være sig selv og få slappet af i krop og sind. Fokus er på fællesskabet. Deltagerne er fælles om madlavning, indkøb, oprydning og andre ting. Der er ingen leder. Ansvaret for, at tingene fungerer, er fælles, men der udpeges regnskabsfører, og der vil være en tovholder på aktiviteterne.
Alle bor i telt. Fælles sovetelt er udgangspunktet. Nogle steder kan man have eget telt med til sine egne små børn, som skal sove tidligt. I medbringer selv underlag eller madras.
Der er hver uge temaer, hvor nogle er bedre egnede for børnefamilier end andre. Yoga, meditation, familielejr, håndværk, musik og dans.
Nogle uger er alkoholfrie og andre ikke. Nogle ølejre har økologisk mad, andre ikke.

Prisen for 7 dage: Voksne 1050 kr. Unge 15-24 år - 770 kr. Børn 2-14 - 595 kr.
Prisen inkluderer kost.
Oversigt over lejre og temaer, se www.oelejr.dk  Billetter købes på www.billetnet.dk

Sommerhøjskole
Overalt i det danske land ligger højskolerne. Oure, Ollerup, Snoghøj, Vallekilde. Nogle med stærkt præg af Grundtvig, andre mindre. 

Der er et stænk af dannelse på en højskoleferie. I lærer noget, og dagen er ofte sat i faste kulturelle rammer, som starter med morgensang eller samling lige efter morgenmaden. Temaerne går fra gymnastik, eventyr, cirkus, sang og dans til friluftsliv.
Sommerkurserne på højskolen er tilrettelagt for familier og går oftest fra søndag til søndag. Der er forskel på, hvor små børn kan være. Enkelte steder kan de være fra 0 eller 3 år, mens 6 år er aldersgrænsen mange steder. Vær opmærksom på, at nogle højskoler deler børn og forældre op, så de laver hvert sit enten hele eller det halve af dagen, mens andre lægger vægt på at voksne og børn er sammen.
I bor på værelser – enkelt, dobbelt eller som familie. Man medbringer eget linned eller lejer på stedet.
Prisen for 7 dage:  Eksempel: Voksne 3600 kr.  Børn 1600 kr. Prisen inkluderer kost.  
Læs mere på www.hojskolerne.dk

Lejre – lev som fortidsfolk
Rejs 2000 år tilbage i tiden. I jernalderlandsbyen ved Lejre kan familien leve en uge som fortidsmennesker. I bor og sover i jernalderhuset. Laver mad som i jernalderen, hugger brænde og samler urter.

Der skal også tændes bål og passes dyr – og så skal familien være i dialog med publikum.

Når I ankommer, får I kopier af jernalderdragter af uld, som I har på hele ugen. Og I får madvarer til hele opholdet. Maden består af korn, mælkeprodukter, kød, fisk, bønner, ærter, æbler, svampe, nødder og løg, som I selv tilbereder over bålet.
Opholdet varer en uge. I bor hele familien i et rekonstrueret jernalderhus 24 timer i døgnet. Der vil være to-tre andre familier i landsbyen, som I skal arbejde sammen med.
Mellem kl. 10 og 17 hver dag, er der en medarbejder til rådighed, så I kan få vejledning.
I skal være en familie på fire-otte personer, mindst to voksne og børnene skal være mindst 3 år. Bedsteforældre er meget velkomne, men skal selvfølgelig være opmærksomme på at jernalderlivet er fysisk krævende.

Prisen for en uge: 1395 kr. for voksne og 625 kr. for børn (3-11 år) og inkluderer kost og lån af dragter.
Opholdet i Jernalderlandsbyen kan ligge fra uge 26 til 34, og der skal indsendes ansøgning inden 1. marts.
 http://www.sagnlandet.dk/Fortidsfamilie-i-jernalderen.890.0.html
    www.sagnlandet.dk

Bondegårdsferie
Høns, grise, køer og får…overalt i Danmark ligger bondegårde, som tilbyder ferieophold for familier. Midt på marken og tæt på naturen. 

Hold ferie sammen med familien på en bondegård. Nogle gårde har mange dyr, andre lidt færre. Og nogle steder tilbyder kvart-, halv-, eller helpension. Gårdene lejer værelser eller lejligheder ud til familier med børn, par og singler, ældre og yngre. En ferie omgivet af natur og landlig stemning. Både med plads til sig selv og fællesskabet.
På bondegårdsferien har I som familie mulighed for at komme tæt på dyrene og deltage i aktiviteterne på gården.
Nogle gårde har særlige temaer som økologi, hvor man har fokus på et bæredygtigt miljø. Eller fiskeri, hvor der er fiskevand tæt på og fiskegrej på gården. Alle steder er der selvfølgelig også mulighed for at spille bold, lege og lave bål.

Opholdet bookes på den enkelte gård og priserne varierer
Prisen for en uge : ex: lejlighed med fire sovepladser 3500 kr. Bestil i god tid.
 Søg på www.bondegaardsferie.dk

Kanotur på de danske åer

Susåen, Gudenåen, Ribe Å. Kanoen glider gennem det bløde vand med lavthængende piletræer langs bredder, hvor køerne græsser eller åbne søer i det smukke landskab.

Kanoturen kræver især de voksnes armkræfter, mens børnene enten tager et par tag med padlen eller bare lader sig føre med strømmen. Det er stilfærdigt og en skøn måde at tømme hovedet for tanker og møde fællesskab.
Også helt små børn kan være med i kanoen, men sørg for at planlægge turen, så der er mange pauser. Hvis kanoen er stabil, kan børnene læne sig lidt ud og mærke vandet.

Mange steder langs vandløbene er der camping- eller teltpladser, og nogle af dem har udlejning af hytter. I holder ferie lige midt i naturen. Vand, skov, enge og bakker. Myg, fisk og ænder.
Der findes kanoer med plads til to voksne og to mindre børn. Og kanoturene findes i mange længder, fra en dag til en uge eller mere.
Besøg www.kanosiden.dk som har rigtig god information om åerne i Danmark, om udstyr og tips til den gode tur.

Prisen for en uge er ca. 2000 kr. for leje af kano. Hertil kommer overnatning og kost.

Tjek også følgende artikler:

Fantastiske Fanø

Løb på Samsø

Naturferier med børn