På Gråbrødre Torv ligger Sporvejen. En burgerbar i en sporvogn og lille stykke dansk kulturhistorie. Når man træder ind på burgerbaren, er det som om at tiden har stået stille!

Det er ikke muligt at bestille bord på det, der i en lang årrække var Københavns eneste og måske bedste burgerbar. Der er et meget begrænset antal siddepladser på Sporvejen, men man venter sjældent længe på et bord. Sporvejens menukort byder på forskellige omeletter og mange variationer af burgere, herunder en børneburger med kylling eller oksekød samt de obligatoriske kartoffelbåde. Køkkenet er en integreret del af sporvognen, og børnene har mulighed for at komme ned og se deres burgere blive lavet.
   
Min familie og jeg ankommer til en tidlig frokost og tager plads i sporvognen på de gamle sporvognssæder. Mine døtre på to og fire år beundrer den imponerende samling af sporvognseffekter, som hænger på væggene. Knap har vi fået overtøjet af, før tjeneren har udstyret pigerne med farveblyanter og en malebog med illustrationer og opgaver med sporvogns-tema.

Vi får udleveret menukortet og bestiller med det samme vores drikkevarer, der hurtigt lander på bordet. Vi beslutter os for to cheese-bacon burgere til 75 kroner, en børneburger til deling til pigerne til 45 kroner og en tallerken kartoffelbåde til 22 kroner.

Sporvejen har ikke højstole til de mindste, og min yngste datter har lidt svært ved at sidde stille ved bordet. Hun kravler rundt på sæderne – der dog kan tåle det, og heldigvis er der plads til børn på Sporvejen. Stemningen er uformel, og betjeningen forstående, så vi forældre kan sætte os tilbage og slappe af og hygge os. Sporvejen rummer en samling børnebøger af ældre dato, og min ældste datter og jeg kaster os over ”Palle Alene i Verden”, alt imens duften af grillet kød breder sig i den lille sporvogn.

Og så, før vi får set os om, er tallerknerne på bordet. Vi overraskes over de relativt store portioner og skuffes en smule over burgerbollen, der er af supermarked standard. Derudover er fyldet sparsomt og kedsommeligt; iceberg og tomat i de voksnes burgere og iceberg til børnenes burger. Kartoffelbådene er rygende varme og dejligt sprøde. Vi beder om lidt remoulade, der straks kommer på bordet sammen med en flaske ketchup.

At dømme ud fra indholdet på vores tallerkener, da vi er færdig med at spise, må konklusionen være, at trods det kedelige flyd og den triste bolle er brugerne et hit.

Sporvejen er et helt igennem børnevenligt sted med masser af plads til børnene. Toiletforholdene er pæne, men der er ingen pusleplads (der kan dog til nød skiftes en ble i vindueskarmen på dametoilettet). Der er ingen højstole, hvilket godt kan giv sved på panden, når man som os er udstyret med en lille vildbasse på 2 år. Maden er fin og et hit hos ungerne, og udvalget af burgere stort. Men man kunne godt ønske sig lidt mere opfindsomhed i forhold til burgerbollen. Alt taget i betragtning var det et fint måltid, der løb op i 338 kroner for to voksne og to børn.

Der findes med garanti masser af burger joints i København der servere bedre burgere en Sporvejen – men med garanti ingen, der har samme atmosfære!

Foto: Kristine Bark Grundahl