Den Blå PlanetKan det virkelig passe? Fisk, der har fødder, blæksprutter med øjne så store som basketbolde og hunfisk, der er 60 gange større end hannerne! Et fantastisk univers udfolder sig i “Dybhavet”, Den Blå Planets nye særudstilling.

Dybhavet dækker over halvdelen af jordkloden, og alligevel har flere mennesker været på Månen end på det dybeste sted i havet.

Dybhavet starter ved 200 meters dybde, og på det dybeste sted er det næsten 11 km. dybt. Allerede ved 200 meter når kun 1% af solens stråler ned og de dyr, der lever hernede må tilpasse sig de ekstreme forhold. Nogle fisk er blinde, nogle har kæmpeøjne og nogle kan afgive lys for enten at tiltrække andre dyr eller skræmme fjenderne på flugt.

Dybets hemmeligheder

Særudstillingen er blevet til, efter at Den Blå Planet spurgte sine følgere på Facebook, hvad de kunne tænke sig at vide mere om. Og det er der blevet en spændende udstilling ud af, hvor man kan lære mere om livet på bunden af havet, opleve en gammel - og noget medtaget - kæmpeblæksprutte, lege i en dybhavs-ubåd og se film og billeder af dybhavets sære skabninger, der ligner noget fra en science fiction-film. Oplev fx tudsefisken, hvor hunnen er 60 gange større og en halv million gange tungere end hannen, der, når han skal befrugte hendes æg, suger sig fast på hendes bug og lever der resten af sine dage.

Den Blå PlanetDu kan også lære mere om de ekspeditioner, der har ført videnskabsfolk ned i det kulsorte dybhav - vidste du for eksempel, at filminstruktøren James Cameron er en af kun tre personer, der har været på bunden af Marianergraven - det dybeste sted i havet?

Når der ikke har været flere mennesker på bunden af havet skyldes det ikke blot det ugæstfrie mørke, men også det knusende vandtryk, der allerede ved 20 meter svarer til at bære 300 kg på hovedet - ved 11.000 meter svarer trykket til 100 tons!

Udstillingen byder også på dybhavsskattejagt og børneteater om dybhavet, og i sommerferien kan du for 50 kr. komme til at ligne et dybhavsdyr med ansigtsmaling.

Denne udstilling sætter gang i fantasien og lysten til at vide mere om det sære og uudforskede univers, der fylder så stor en del af vores planet. Og netop derfor kunne man godt ønske, at der var lidt mere information at hente i udstillingen, for mange af emnerne er kun beskrevet ganske kort - for eksempel hvordan dybhavet som naturområde er truet af minedrift, fiskeri og forurening.
Men hvis man vil vide mere, er det jo fordi, man synes, det er spændende, og det er der ingen tvivl om, at Dybhavet er!

Særudstillingen kan opleves frem til den 27. august 2017.
Den Blå Planet
Jacob Forstlings Vej 1
2770 Kastrup
www.denblaaplanet.dk

Fotos: Den Blå Planet

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.