Er det hårdt at komme tilbage til hverdagen oven på ferien? Føler du, at det hele sejler og tiden løber fra jer både morgen og aften? Måske kan du drage nytte af disse råd, der alle kan være med til at lette hverdagen for travle børnefamilier.

1. Vær på forkant

Kender du det? Man suser rundt om morgenen for at huske det hele til både ungernes og sin egen taske, alt imens man lige håndterer datterens tøjkrise, og storebror højlydt leder efter sit idrætstøj! Stressende? Ja! Vær på forkant med hektiske morgener og pak jeres sager allerede aftenen før: Pak taskerne, læg tøjet frem og smør madpakkerne. Det er så godt givet ud!

2. Brug piktogrammer

De fleste børn elsker faste rutiner. Her kan piktogrammer være en god løsning, dvs. tegninger eller billeder af, hvad der skal gøres. Skær morgenens gøremål helt ud i pap: Stå ud af sengen, tisse på toilettet, spise morgenmad, børste tænder, tage tøj på osv. Til større børn kan der også laves piktogrammer af ure med forskellige klokkeslet, så barnet ved, hvornår det skal gøre hvad. Hæng piktogrammerne op et centralt sted – fx på spejlet i badeværelset eller på køleskabet. Hvis du ikke selv er en ørn til at tegne, kan piktogrammer downloades gratis her.

3. Tjek cyklen

Giv familiens cykler et servicetjek i alle ferier. Så er I sikre på, at jernhestene er tiptop, når hverdagen ruller igen mandag morgen. Ingen flade dæk eller tørre kæder, der pludselig skal fikses i en fart, når I alle står og er klar til afgang ti minutter i mødetid.

4. Del afhentningstjansen

Har I svært ved at nå afhentning af børnene før lukketid eller fritidsaktiviteter? Hvorfor ikke slå jer sammen med andre familier, der også er udfordrede på tid, for at hjælpe hinanden? I kan skiftes til at hente og følge børnene til svømning og fodbold, og I får dermed frigivet hver anden eller tredje eftermiddag, som i stedet kan bruges til indkøb eller indhentning af arbejde.

5. Snacks i ulvetimen

Ulvetimen. Ungerne er trætte og sultne – det er de voksne også – samtidig med der måske både skal ordnes lektier, indkøb og madlavning. Her er det gyldne trick at have gode snacks klar! Sørg for at skrælle ekstra gulerødder og smøre en ekstra klap-sammen, når du klargør madpakker, og smid dem på køl, så de er klar til at blive tryllet frem i ulvetimen. Måske er du bekymret for, at dit barn så bliver for mæt til aftensmaden, men er det ikke ok at få noget ordentligt brændstof indenbords, når sulten er størst, hvis alternativet er skrig og skrål eller hurtige kiks og figenstænger?

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan giver du dit barn en god skoledag

6. Få aftensmaden leveret

Drop supermarkedet og klar indkøbene online. Der findes i dag et væld af muligheder for at købe dagligvarer på nettet – og allerbedst: At få dem bragt til døren! Det sparer dig for rigtig meget tid og bestiller du færdige måltidskasser, får du som oftest også opskrifter med, så du slipper for at spekulere på, hvordan aftensmaden skal tilberedes. Nemlig.com, RetNemt og Aarstiderne er gode eksempler på tjenester, der leverer dagligvarer og måltidskasser. Psst! Medlemmer af Børn i byen Klubben sparer 15% på den første måltidskasse fra Aarstiderne.

7. Gem resterne

Tænk i at lave lidt ekstra mad hver aften, så I kan gemme resterne til fryseren eller ungernes madpakker. Mange børn er vilde med en tortilla eller hånd-frikadelle i madkassen fremfor de evindelige leverpostejsmader. Og på de allermest travle dage er det guld værd at hive en færdig pastaret op fra fryseren for at kunne varme den lynhurtigt. Vupti, så er aftensmaden klar på rekordtid!

8. Spis ude

Er aftensmad-tjansen alt for sur, så prøv at spis ude en gang om ugen. Det bryder ugen op og kan give et frisk pust i hverdagen. Det behøver hverken være dyrt eller besværligt. Flere steder i byen er der fællesspisning, hvor familier kan mødes og spise billigt sammen i uhøjtidelige rammer. 
I sommerhalvåret kan det også anbefales at tage på picnic – det kan sagtens gøres nemt, hvis ambitionerne skrues ned. Et par hurtige pølsehorn og grøntsagsstænger i cykelkurven og af sted til en nærliggende park eller legeplads. Eller hvad med at bestille en pizza med på vejen og hygge jer med slices på et tæppe i græsset?

9. Fælles oprydning

Vi kender det alle sammen – at hjemmet flyder med legetøj, sko, sedler, vasketøj og alverdens andre sager. Tiden til at få bugt med roderiet kan være knap – så beslut jer for at hjælpe hinanden og gøre det til en sjov fælles aktivitet. Udstyr børnene med en kurv eller en kasse, som de kan fylde alle deres ting op i og bære ind på egne værelser. Så skal der ikke rendes frem og tilbage så mange gange. Sæt høj musik på, skrål sammen og måske I skal konkurrere på tid?

10. Hold familiemøde

Indfør et ugentligt familiemøde hver weekend, hvor I i rolige rammer tager en snak sammen – alle børn og voksne – og vender ugen der gik. Hvad har fungeret godt? Hvad kan gøres bedre? Det er rart at få evalueret og planlagt, når der er tid til det, i stedet for på en travl torsdag morgen. Skriv aftaler og planer ned, så I husker dem, når hverdagen ræser. Planlæg den kommende uge: Hvem henter fra håndbold, hvem skal til fødselsdag hvornår, hvad skal vi spise til aftensmad og hvordan klarer vi rengøringen. Husk at rose hinanden! Og måske I skal nyde et stykke kage under familiemødet, så det bliver en hyggelig samling?

Foto: iStock/RoBeDeRo og Shutterstock.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.